Dolfijn en duurzaam toerisme; 'wat wij doen met 'groen?'.
december 2023:
Dolfijn laat 300 bomen planten.
Uit ons duurzaamheidsbudget hebben wij eind december 2023 bij
Trees for All 300 besteld om in Nederland en op Sulawesi (Indonesië) te planten. Daarmee helpen wij mee om CO2 te verminderen en de bio-diversiteit (meer verschillende dieren en planten in de natuur) te vergroten. Dolfijn heeft voor de 300 bomen een certificaat gekregen waar we trots op zijn!
Trees for All plantte in december 2023 de 10 miljoenste boom!
november 2023:
geen plastic mailbag om de reisgids en flipgids op de website.
Onze reisgids 2024 is voor het eerst verstuurd zonder mailbag. Een mailbag is een plastic hoesje waarin vaak brochures en folders verstuurd worden. Door de grote verzending reisgidsen die vanuit de drukker direct naar de reizigers gestuurd wordt, zonder mailbags te versturen, besparen we ruim 6000 plastic hoesjes.
Het is helaas nog niet mogelijk om losse reisgidsen zonder mailbag te versturen. Tot het moment dat verzenders ook hier een plasticloze oplossing voor vinden, moeten we de reisgids helaas met plastic verpakking versturen.
NIEUW is dat je de reisgids ook op onze website kunt bekijken via de zogenaamde
flipgids. Dat kan
HIER.
Op 23 mei 2023 ontvingen wij het bericht van Travelife dat Dolfijn Vakanties erkend is als Travelife Partner!
Wij hebben het Travelife Partner Certificaat ontvangen en zijn daar heel trots op. Meer info over Travelife lees je HIER.
Ons doel is het ondersteunen van een duurzame samenleving en duurzame handel. Ons duurzaamheidsbeleid moet alle negatieve effecnten op de natuurlijke en sociale omgeving minimaliseren. We streven naar meer duurzaamheidsbewustzijn bij onze reizigers en begeleiders.
Klik HIER voor ons hele duurzaamheidsbeleid
Mooie woorden, maar wat betekent dat in de praktijk?
Dolfijn Vakanties organiseert al bijna 25 jaar reizen. Bij de inkoop en de uitvoering van reizen en het aangaan van samenwerking met partners kijken wij steeds meer naar de duurzaamheid. Dat wil zeggen; hoe kunnen wij de reizen zo uitvoeren dat ze, binnen de mogelijkheden, zo min mogelijk negatief effect hebben op milieu, mensen en dieren. Met andere woorden:
hoe kunnen wij zo reizen dat het het milieu en het mens- en dierenwelzijn zo min mogelijk schaadt?
Wij werken binnen ons kantoor aan milieubesparende middelen zoals een zo laag mogelijk energieverbruik (LED-verlichting, zoveel mogelijk werk bij daglicht en effectief lichtgebruik, energiezuinige apparaten en attent op 'lekstroom', isolatie), afvalscheiding en zo min mogelijk restafval. We gebruiken zo min mogelijk papier en weggooiplastic en gebruiken uiteraard groene stroom. Verder tekende Dolfijn de
Plastic Pledge waarin we beloven het terugdringen van plastic te bevorderen (meer info op de site van
MVO) en zijn wij Travelife gecertificeerd.
Onze begeleiders en reizigers krijgen tips over het verminderen van zwerfplastic. Verder zijn wij door PostNL gecertificeerd als
CO2 neutrale postverzender.
Ook bij het zoeken naar reizen, accommodaties of partners houden wij rekening met duurzaamheid. Als voorbeelden geven we
Fotogoed, onze partner voor de reisverslagen/fotoboeken. Zij gebruiken FSC papier, 100% milieuvriendelijke lijm, een energiezuinige bindingsmachine en 100% biologisch afbreekbare inkt. Meer info hierover lees je
HIER.Ook is de drukker van onze reisgids
drukkerij E.M. de Jong een CO2 neutraal bedrijf, hierover lees je
HIER meer.
Onze enveloppen en ons briefpapier zijn gedrukt op FSC papier.
Onze busjes-begeleiders krijgen tips om zuiniger en milieubewuster te reizen en voor de busreizen kiezen wij busmaatschappijen die aandacht hebben voor het milieu. Wij geven reizigers en begeleiders adviezen om ook mee te helpen het milieu te sparen.
Bij onze vliegreizen kiezen we zoveel mogelijk voor directe vluchten.
Onze partners in busexcursiereizen: de
Jong Intra Vakanties en
Oad compenseren de CO2 uitstoot van de bussen van hun reizen. Dat houdt in dat het rijden in de bus tijdens deze busexcursiereizen CO2 neutraal is.
Landal, onze partner in bungalowreizen is in 2023 uitgeroepen tot duurzaamste bungalowparkaanbieder.
Wat touroperators bij wie wij reizen inkopen aan duurzaamheid doen, kun je lezen op hun websites door hieronder op de naam te klikken.
Corendon
De Jong Intra Vakanties
Landal
Oad
Roompot
Met hotels en andere accommodatieverstrekkers bij wie wij reizen inkopen, zijn we in gesprek over duurzaamheid.
Twee goede voorbeelden van hotels die veel doen met duurzaamheid zijn de Walvisvaarder en de Brabander. Klik hieronder op de naam van het hotel en lees meer over duurzaamheid bij:
Hotel de Walvisvaarder (Terschelling)
Hotel de Brabander (Winterberg)
Vakantieboerderij Entre les Sources (Grandrupt de Bains) serveert zoveel mogelijk groenten en fruit uit de eigen biologische moestuin.
De busmaatschappij Jojo Tours waar wij een deel van onze reizen mee uitvoeren heeft alle chauffeurs een Code 95 nascholing gegeven. Die gaat over zuiniger rijden. De bussen zijn en worden vervangen; Euro 5 bussen worden Euro 6 bussen die minder uitstoten door Ad Blue brandstof. Op het kantoor zijn alle plastic weggooi bekers vervangen door stenen mokken.
Duurzaamheid is ook zorg voor mens- en dierenwelzijn. Wij en onze begeleiders letten hierop bij de inkoop en het uitvoeren van de reizen;
- wij kopen geen reizen in naar bestemmingen waar mogelijk kinderarbeid voorkomt.
- op de reizen worden geen activiteiten of excursies gedaan de dieronvriendelijk zijn of waar wilde dieren onnatuurlijk gedrag aangeleerd is of vertonen. Daarbij kun je denken aan:
- circussen met wilde dieren
- zwemmen met dolfijnen in gevangenschap of waarbij contact is met dolfijnen (ook: bezoek aan dolfinaria)
- dierenshows met wilde dieren
- op de foto met wilde dieren in gevangenschap
- bezoek van 'parken' waarbij dieren in contact kunnen komen met mensen (denk aan apenparken)
- enz.
- Bij twijfel zal de begeleiding vooraf contact opnemen met Dolfijn.
- De begeleiding let op het door reizigers niet kopen van producten die gemaakt zijn van bedreigde dieren of planten of die mogelijk door kinderarbeid gemaakt zijn. Bij twijfel geldt: niet kopen.
Binnen Dolfijn is een Duurzaam Toerisme-Coördinator benoemd die let op de duurzaamheid.
Je kunt als reiziger natuurlijk ook op vakantie zelf wat doen voor het milieu en voor de mensen en dieren die op jouw vakantiebestemming wonen en werken!
- geef aan ons door dat je berichten via e-mail wilt ontvangen in plaats van over de post
- ga zoveel mogelijk naar de opstapplaats met een milieuvriendelijk vervoermiddel (openbaar vervoer)
- gebruik in hotels jouw handdoek(en) meerdere dagen en gooi de handdoeken niet elke dag in de was.
- wees ook op vakantie zuinig met water. Zeker in het buitenland is er vaak een tekort aan water. Door korter en met wat minder warm water te douchen, ben je al goed bezig!
- probeer zuinig te zijn met elektriciteit, zet de airco alleen aan als het nodig is, laat lampen niet onnodig branden, haal de oplader van je telefoon uit het stopcontact als de telefoon opgeladen is enz.
- koop een bidon in plaats van telkens plastic flesjes met water en koop zo min mogelijk spullen van weggooiplastic of die in weggooiplastic verpakt zijn.
- als je niet anders kan dan weggooiplastic te gebruiken, gooi het dan nooit op straat of in de natuur, maar in een afvalbak. Plastic dat in de natuur komt, kan in heel kleine stukjes uiteen vallen (microplastics) en uiteindelijk in dieren en mensen terecht komen. En daar natuurlijk hoort het natuurlijk niet.
- gooi nooit afval op straat of in de natuur, maar altijd (gescheiden) in afvalbakken.
- hou rekening met wat mensen op jouw vakantiebestemming gewend zijn. Vaak gelden in het buitenland andere manier van omgaan met elkaar en vinden mensen het niet altijd leuk als er foto’s van hen of hun spullen gemaakt worden enz.
- kijk goed of overleg met de reisbegeleiding of de souvenirs die je koopt niet gemaakt zijn van dieren of planten. Vaak mag je die dingen niet meenemen naar Nederland. Soms worden er zelfs souvenirs aangeboden van beschermde dieren, die zijn natuurlijk ook via strenge wetten verboden.
- onze begeleiders kijken bij excursies die met dieren te maken hebben naar het welzijn van die dieren en of zij geen niet natuurlijk gedrag vertonen. Als onze begeleiders vermoeden dat er sprake is van dierenmishandeling of excursies waarbij dieren geleerd worden om niet natuurlijk gedrag te vertonen, zullen zij zo’n excursie niet boeken. Respecteer die beslissing. Zo gaan wij niet naar dolfinaria, dolfijnen spotten als ze opgejaagd worden, plaatsen waar je op de foto kan met wilde dieren, circussen met dieren, wilde dierenopvang waar dieren met bezoekers in contact kunnen komen enz.
We gaan wel op dierensafari waar we de dieren op afstand zien en met rust laten, dierentuinen die ook een functie hebben in het in stand houden van diersoorten of het uitzetten van dieren in de natuur enz.
Help ook mee onze wereld groener te maken. Alle kleine beetjes helpen!
Ook vanuit de branchevereniging ANVR is er veel aandacht voor het milieu, vandaar de onderstaande verklaring die geldt voor alle ANVR-leden:
Better holidays
Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen nu voor jou bijzonder is, maar straks ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen.
Of het nu gaat om vakanties waarbij je geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming.
Voor jou als reiziger, maar ook voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen en reizen.
Kindermisbruik
Bestrijd kindermisbruik, ook in het buitenland! Wij steunen actief de ANVR en Defence for Children – ECPAT in de bestrijding van kinderuitbuiting in vakantielanden. Wij nodigen jou uit met ons alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.dontlookaway.nl , ook als dit begaan is in het buitenland!