dolfijnvakanties header

dolfijnvakanties begeleidersAls je op vakantie gaat, dan wil je ook goed begeleid worden. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat er goede reisbegeleiders mee gaan. Al onze reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Dat houdt in dat zij geen geld krijgen voor het werk dat zij doen. Zij krijgen wel hun onkosten vergoed. Dat zijn o.a. reiskosten om bij het beginpunt van de reis te komen, telefoonkosten en kosten die te maken hebben met de voorbereiding. Onze reisbegeleiders komen voor een groot deel niet uit de zorg. Dat houdt dus ook in dat zij NIET verzorgen.  

Onze begeleiders zijn minimaal 20 jaar oud. Ze moeten lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Nieuwe begeleiders melden zich via onze website of via de mail aan.
Wij bekijken de aanmelding en als die er goed uitziet, nodigen wij nieuwe begeleiders uit voor een bijeenkomst. Op die bijeenkomst krijgen zij een persoonlijk gesprek en daarna gaan we in groepjes verder kijken of iedereen op die bijeenkomst geschikt is om Dolfijnbegeleider te worden. Die bijeenkomsten duren een hele dag. Als wij vinden dat iemand niet geschikt is om Dolfijnbegeleider te worden, dan krijgt hij of zij dat op die dag te horen.
Als de nieuwe begeleider wel geschikt is, dan gaan wij een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor hem/haar aanvragen en moet hij/zij een Vrijwilligersverklaring en Geheimhoudingsverklaring tekenen. Dat houdt dus in dat alle begeleiders die in ons bestand staan en door ons gescreend zijn een VOG hebben.
Aan de Vrijwilligersverklaring zijn 'Regelingen' gekoppeld. Met het tekenen van de Vrijwilligersverklaring verklaart de begeleider zich akkoord met de Regelingen. Voorbeelden zijn: Regeling Omgang, Regeling Privacy en Regeling Verklaring Omtrent Gedrag. De Verklaring Omtrent Gedrag en de verklaringen zijn verplicht. 

Alle begeleiders moeten minimaal 1x per 5 jaar op een training komen en in de tussentijd houden wij ze op de hoogte met nieuwsbrieven en mails. De meeste begeleiders komen veel vaker op een Dolfijn training om bij te blijven en nieuwe dingen te leren. Wij geven trainingen over: het coördinatorschap, autisme, verstandelijke beperking, financiën, reis begeleiden, reisverslag maken, busjes rijden enz. 

Op elke reis gaan er minimaal 2 en maximaal 7 begeleiders mee, het aantal begeleiders is afhankelijk van de grootte van de groep. Alle begeleiders van een Dolfijnvakanties begeleidersreis samen noemen wij een team. Het team komt een paar weken voor de reis bij elkaar om de reis voor te bereiden. Alle teamleden kunnen op onze Portal op internet alle gegevens van hun reis lezen. Het team staat onder leiding van een coördinator, hij of zij is onze contactpersoon, maar is net zo goed een begeleider als de andere begeleiders. 

Heel belangrijk is te weten dat de begeleiding zich aan het aanmeldingsformulier houdt en dat ze daar niet van af mogen wijken! Jij of jouw contactpersoon vult natuurlijk niet voor niets het formulier in.

Wat mag je zoal van onze begeleiding verwachten?
  • zakgeldbeheer
  • medicijnbeheer
  • hulp bij dingen kopen
  • regelen van excursies en vervoer
  • regelen van maaltijden
  • toezicht op verzorging (kijken of je het goed doet)
  • hand- en spandiensten (ritsen, knopen, haar kammen en andere kleine dingetjes)
  • lichte loophulp (arm geven)
  • uitleg geven
  • hulp bij ziekte
  • hulp als er problemen zijn
  • letten op veiligheid
  • zo nodig zalven, maar niet onder borsten, in liezen, in de bilnaad of in de schaamstreek
 
Wat doen onze begeleiders niet?
  • reizigers wassen, douchen, aankleden
  • tanden of kunstgebit poetsen (wel kijken of je het goed doet)
  • aankleden
  • reizigers tillen of constante loophulp geven
  • medische handelingen zoals injecteren
  • onder borsten, in liezen, in de bilnaad of in de schaamstreek zalven
     
Aan het einde van de reis gaat de begeleiding de reis nabespreken en bijzonderheden worden aan Dolfijn doorgegeven. Als het nodig of gevraagd is, belt de begeleiding ook de contactpersonen van de reizigers op om te vertellen hoe de reis gegaan is.  Tot slot maakt de begeleiding een reisverslag dat je binnen 8 weken na terugkomst toegestuurd krijgt en zorgen ze dat de financiën afgewikkeld worden. Dat wil zeggen dat ze alle bonnen en het geld dat eventueel over is naar Dolfijn sturen. Wij controleren dan of ze dat goed gedaan hebben. 
Als er geld over is van de reis en het is meer dan € 15,- per reiziger, dan maken wij dat over op de rekening waarvan de reis betaald is. 

Wist je dat een van onze Dolfijnbegeleiders, Stef Verhagen, in 2019 de Nationale publieks Passieprijs gewonnen heeft? Hiermee werd hij 'Vrijwilliger van het jaar'. Op de foto hieronder zie je alle winnaars.
Derde van rechts is Stef met rechts naast hem de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge.
  vrijwilliger van het jaar
Heb je nog vragen over onze reisbegeleiders? Mail of bel even!