Als je op vakantie gaat, dan wil je ook goed begeleid worden. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat er goede reisbegeleiders mee gaan. Al onze reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Dat houdt in dat zij geen geld krijgen voor het werk dat zij doen. Zij krijgen wel hun onkosten vergoed. Dat zijn o.a. reiskosten om bij het beginpunt van de reis te komen, telefoonkosten en kosten die te maken hebben met de voorbereiding. Onze reisbegeleiders komen voor een groot deel niet uit de zorg. Dat houdt dus ook in dat zij NIET verzorgen.  

Onze begeleiders zijn minimaal 20 jaar en maximaal 70 jaar oud. Ze moeten lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Zij melden zich bij ons aan en krijgen dan een informatiepakketje. Dat gaat allemaal via de e-mail. Wij bekijken de aanmelding en als die er goed uitziet, nodigen wij de nieuwe begeleiders uit voor een bijeenkomst. Op die bijeenkomst krijgen zij een persoonlijk gesprek en daarna gaan we in groepjes verder kijken of iedereen op die bijeenkomst geschikt is om Dolfijnbegeleider te worden. Die bijeenkomsten duren een hele dag. Als wij vinden dat iemand niet geschikt is om Dolfijnbegeleider te worden, dan krijgt hij of zij dat op die dag te horen.
Als de nieuwe begeleider wel geschikt is, dan gaan wij een Verklaring Omtrent Gedrag voor hem/haar aanvragen en moet hij/zij een Vrijwilligersverklaring en Geheimhoudingsverklaring tekenen. Aan de vrijwilligersverklaring zijn 'Regelingen' gekoppeld. Met het tekenen van de Vrijwilligersverklaring verklaart de begeleider zich met de Regelingen akkoord. Voorbeelden zijn: Regeling Omgang, Regeling Privacy en Regeling Verklaring Omtrent Gedrag. De Verklaring Omtrent Gedrag en de verklaringen zijn verplicht. 

Daarna komen alle nieuwe begeleiders ook nog een keer naar een informatiedag waar zij trainingen volgen om zo goed mogelijk voorbereid op reis te gaan. 
Alle begeleiders moeten minimaal 1x per 5 jaar op een training komen en in de tussentijd houden wij ze op de hoogte met nieuwsbrieven en mails. De meeste begeleiders komen veel vaker op een Dolfijn training om bij te blijven en nieuwe dingen te leren. Wij geven trainingen over: het coördinatorschap, autisme, verstandelijke beperking, financiën, reis begeleiden, reisverslag maken, busjes rijden enz. 

Op elke reis gaan er minimaal 2 en maximaal 7 begeleiders mee, dat ligt aan de grootte van de groep. Alle begeleiders van een reis samen noemen wij een team. Het team komt een paar weken voor de reis bij elkaar om de reis voor te bereiden. Alle teamleden kunnen op onze Portal op internet alle gegevens van hun reis lezen. Het team staat onder leiding van een coördinator, hij of zij is onze contactpersoon, maar is net zo goed een begeleider als de andere begeleiders. 

Heel belangrijk is te weten dat de begeleiding zich aan het aanmeldingsformulier houdt en dat ze daar niet van af mogen wijken! Jij of jouw contactpersoon vult natuurlijk niet voor niets het formulier in.

Wat mag je zoal van onze begeleiding verwachten?
 • zakgeldbeheer
 • medicijnbeheer
 • hulp bij dingen kopen
 • regelen van excursies en vervoer
 • regelen van maaltijden
 • toezicht op verzorging (kijken of je het goed doet)
 • hand- en spandiensten (ritsen, knopen, haar kammen en andere kleine dingetjes)
 • lichte loophulp (arm geven)
 • uitleg geven
 • hulp bij ziekte
 • hulp als er problemen zijn
 • letten op veiligheid
 • zo nodig zalven, maar niet onder borsten, in liezen, in de bilnaad of in de schaamstreek
 
Wat doen onze begeleiders niet?
 • reizigers wassen, douchen, aankleden
 • tanden of kunstgebit poetsen (wel kijken of je het goed doet)
 • aankleden
 • reizigers tillen of constante loophulp geven
 • medische handelingen zoals injecteren
 • onder borsten, in liezen, in de bilnaad of in de schaamstreek zalven
   
Aan het einde van de reis gaat de begeleiding de reis nabespreken en bijzonderheden worden aan Dolfijn doorgegeven. Als het nodig of gevraagd is, belt de begeleiding ook de contactpersonen van de reizigers op om te vertellen hoe de reis gegaan is.  Tot slot maakt de begeleiding een reisverslag dat je binnen 8 weken na terugkomst toegestuurd krijgt en zorgen ze dat de financiën afgewikkeld worden. Dat wil zeggen dat ze alle bonnen en het geld dat eventueel over is naar Dolfijn sturen. Wij controleren dan of ze dat goed gedaan hebben. 
Als er geld over is van de reis en het is meer dan € 10,- per reiziger, dan maken wij dat over op de rekening waarvan de reis betaald is. 

Wist je dat een van onze Dolfijnbegeleiders, Stef Verhagen, in 2019 de Nationale publieks Passieprijs gewonnen heeft? Hiermee werd hij 'Vrijwilliger van het jaar'. Op de foto hieronder zie je alle winnaars.
Derde van rechts is Stef met rechts naast hem minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge.
 
Heb je nog vragen over onze reisbegeleiders? Mail of bel even!