Wat mag je verwachten
Dolfijn organiseert begeleide vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Onze begeleiders zijn vrijwilligers en zij hebben allerlei beroepen en opleidingen. De meeste van onze begeleiders werken niet in de zorg en hebben geen zorgachtergrond. Zij worden door ons getraind in het begeleiden van Dolfijngroepen.
Belangrijk is om te weten dat onze begeleiders
begeleiden,
zij verzorgen niet en bieden geen verpleegkundige hulp. Dat houdt o.a. in dat zij geen injecties mogen geven (ook geen insuline via de insuline pen) en ook geen rectiole (Stesolid) bij epileptische aanvallen mogen toedienen. Als je iets anders gebruikt om epileptische aanvallen te onderbreken, neem dan eerst contact met ons op.
Dat houdt in dat je, als je met ons mee op reis wilt, behoorlijk zelfstandig moet zijn. Je moet jezelf kunnen wassen en aankleden en ook minimaal redelijk ter been zijn. Op lang niet alle reizen kunnen onze begeleiders loophulp bieden en op sommige reizen moet je zelfs een uur of langer zonder hulp achter elkaar kunnen lopen. Kijk dus eerst heel goed naar het programma en de beschrijving van de reis voordat je boekt. Wat je wel van ons mag verwachten is dat wij allemaal ons uiterste best doen om er voor jou een heerlijke vakantie van te maken.
Dat begint bij de inkoop. Wij proberen goede accommodaties (dat zijn de hotels, bungalows, boten enz.) te kiezen. Daarbij letten we op de ligging, wat er te doen is en hoe de groepen die er eventueel eerder waren de accommodatie vonden.
Als de reisbegeleiding ingedeeld is op de reis, gaan zij de reis voorbereiden. Ze komen bij elkaar en bespreken alle informatie die ze hebben, ze bellen zo nodig met contactpersonen en ze kijken wat er allemaal te doen is op de reis.
Ongeveer 6-4 weken voor vertrek krijg je een infosetje met daarin informatie over de reis en de begeleiding. Daarbij zitten ook een of meer foldertjes. Lees deze goed door of laat ze door je begeleiding of familie lezen. Hier staat belangrijke informatie in. In de infofolder staat bijvoorbeeld ook een lijst: wat neem je mee op vakantie, de ‘paklijst’.
Op de reis zelf is vanaf het vertrekpunt of wisselpunt tot en met het eindpunt of wisselpunt de begeleiding bij de groep en 24 uur per dag aanwezig (’s nachts natuurlijk alleen voor noodgevallen, onze begeleiders moeten ook slapen). Omdat wij geen 1 op 1 reizen hebben, kunnen onze begeleiders niet altijd bij alle reizigers zijn. Reizigers die zonder begeleiding op pad mogen, kunnen zonder begeleiding op pad, reizigers die zonder begeleiding achter mogen blijven, kunnen zonder begeleiding achter blijven en ook in de accommodatie kan de begeleiding niet altijd overal zijn. Naast het begeleiden moeten zij ook hun administratie doen en overleggen. Maar ze zijn altijd wel in de buurt van de reizigers die niet zonder begeleiding op pad mogen en/of zonder begeleiding achter mogen blijven.
De begeleiding verzorgt dus niet, maar ze kunnen wel jouw medicijnen of zakgeld in beheer houden, je helpen met geld wisselen, pinnen, dingen kopen, keuzes maken enz. enz. En ze regelen natuurlijk dingen zoals maaltijden, excursies, vervoer enz.
Verder bieden ze ook hand- en spandiensten. Dat is o.a. veters strikken, ritsen en knopen vast doen, helpen met haren wassen en helpen met elektrisch scheren. Onze begeleiders poetsen geen tanden (of kunstgebitten) en nat scheren doen ze ook niet. Ook volledig douchen, wassen en aankleden doen ze niet. Als je ingesmeerd moet worden met bijv. een zalfje of lotion, dan moet je voldoende handschoentjes meenemen. De begeleiding wil je bij het smeren best helpen, maar ze mogen niet helpen als je ingesmeerd moet worden: in de bilspleet, in de schaamstreek, in de liezen en op of rondom de borsten.
Wij stellen deze regels deels omdat sommige dingen gewoon niet gedaan mogen worden door mensen zonder diploma daarvoor, maar ook omdat verzorging veel tijd kost en we willen dat iedereen ongeveer evenveel aandacht kan krijgen.
Natuurlijk kun je ook met al je vragen bij de begeleiding terecht en doet de begeleiding hun uiterste best om het iedereen naar de zin te maken!
Het is belangrijk om te weten dat onze begeleiders van Dolfijn de opdracht krijgen om zich aan de informatie op het aanmeldingsformulier te houden. We gaan er ook vanuit dat jij dat ook doet! Een voorbeeldje: Als er staat dat je 2 glazen alcohol mag, dan krijg je van de begeleiding geen toestemming om een 3e biertje, wijntje enz. te bestellen. Als er staat dat je niet zonder begeleiding op pad mag gaan, dan mag dat ook niet, ook niet eventjes naar een winkeltje aan de overkant van de straat. Je mag wel zonder de begeleiding in de accommodatie rondlopen (bijv. naar het zwembad dat op het terrein van het hotel ligt, maar niet alleen naar het zwembad op het bungalowpark!).
We vinden het heel belangrijk dat iedereen zich aan de informatie op het aanmeldingsformulier houdt. Bij twijfel heeft de begeleiding de opdracht om te bellen met jouw contactpersoon om die twijfel te bespreken.
Na afloop van de reis maakt de begeleiding een reisverslag met foto’s en tekst. Dat verslag (fotoboek) krijg je uiterlijk 8 weken na terugkomst opgestuurd. Dan kun je nog een keer nagenieten van een hopelijk heerlijke vakantie.